woensdag 30 juli 2014

Actieve voordelige dag

Gisteren stond ik al om half zeven achter mijn aanrecht. Er stonden drie volle tassen met groente die nog de vriezer in moesten te wachten in de keuken én een leuk uitje voor de middag op de agenda. 
Ik heb twee grote courgettes ingemaakt ( zoetzuur, vijf potjes).
Drie grote rode bieten zijn de vriezer ingegaan ( drie porties) en vier rode bieten heb ik ingemaakt( vijf potjes), wat een geknoei met het inmaken. Voortaan vries in bieten liever in. Tenzij de ingemaakte bieten veel lekkerder smaken. 
Een grote tas met sperziebonen is in negen porties ingevroren. 
Van drie bloemkolen heb ik vijf porties gemaakt, deze zitten ook al in de vriezer.  

In totaal verwerkte ik gisteren de groente tot 27 porties. 
Voor de bloemkolen, azijn en diepvrieszakjes was ik in totaal ongeveer € 3,50 kwijt. Omgerekend kost één portie groente dan € 0,13 ( indirecte kosten als energieverbruik niet meegerekend). Als ik deze 27 porties groente had gekocht, ingevroren of in potjes zou ik grof geschat zo'n € 27,00 kwijt zijn geweest. Mijn besparing komt daarmee op € 23,50. 
Is dat het allemaal waard? Achteraf gezien misschien wel niet. Ik ben zes uren bezig geweest en "verdiende" daarmee €3,92 per uur. 
Deze "winst" gaf ik diezelfde middag alweer uit aan de huur van een bootje. Na een paar uurtjes dobberen werden we getrakteerd op een heerlijk etentje.

Ik heb een lange actieve dag gehad. Per saldo heeft deze dag mij dus geen cent gekost. Tja, wat moet je daar nog op zeggen.  Ga zo door! Zou ik antwoorden.

6 opmerkingen:

  1. Hoe vries je de bloemkool in? Het wordt kort geblancheerd altijd wat glazig vind ik en rauw was ook geen succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je haalt de bloemkool helemaal uit elkaar. De bloemkoolroosjes blancheer je twee minuten. Uit laten lekken in een vergiet. In een diepvrieszak of doos doen. Alaten koelen en dan invriezen. Je schijnt de bloemkool niet gaar te moeten koken ivm het vrijkomen van nitraat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zo doe ik het al, zoals ik al schreef. Maar het resultaat vind ik dan verder gekookt minder lekker en wat rubberachtiger. Meestal gebruik ik het dan maar voor soep dan pureer ik het.

      Verwijderen
    2. Er gaat gewoon niets boven verse bloemkool.

      Verwijderen
  3. Ik vries alleen bloemkool in voor de groentensoep. Als wij bloemkool eten is de kool vaak net te groot. Ik pak er af wat we nodig hebben en de rest vries ik rauw in in heel kleine stukjes in een grote bak. Als ik prei maak doe ik ook het groen van de prei in heel kleine stukjes er bij. Ook andere groentes die ik voor soep kan gebruiken vries ik rauw in in de bak. Als ik soep maak doe ik een paar handen vol in de kokende soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had een buurvrouw die dit ook deed. Eén middagje prei, wortel, bloemkool en kruiden snijden. Dit vroor ze in en had dan een winterlang groente voor de soep. Binnenkort ga ik hier ook eens mee aan de slag. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen