donderdag 28 augustus 2014

Kriebels

Nu de scholen weer beginnen, keert ook weer het jaarlijks hoofdluis probleem terug. Na bijna iedere zomervakantie is het raak. Dan wordt er weer hoofdluis geconstateerd.

Al jaren ben ik actief op de basisschool als luizenouder. Direct na elke schoolvakantie controleren we alle kinderen. Soms treffen we een springlevende luis aan. Meestal alleen neten. Wanneer er hoofdluis is geconstateerd worden alle ouders hiervan op de hoogte gesteld. De naam van het desbetreffende kind wordt vanzelfsprekend alleen aan de eigen ouder gemeld. Hoofdluis is en blijft toch een taboe.
Na de melding moeten alle ouders dagelijks het eigen kind controleren. Het kind waarbij hoofdluis of neten zijn geconstateerd moet een grondiger behandeling ondergaan. Hierover verschillen de meningen.

Ooit werd aangeraden alle kledingstukken, beddengoed en knuffels warm te wassen of in de vriezer te stoppen. Nu wordt beweerd dat dit zinloos is. Een luis zou buiten het menselijk lichaam geen kans van overleven hebben. Dan heb je nog de luizenshampoos, -lotions, azijn en elektrische kammen. Onze ervaring is dat de gewone plastic luizenkam het meest effectieve hoofdluiswapen is.  De kam in combinatie met cremespoeling levert goede resultaten. De allergoedkoopste cremespoeling is goed genoeg.
Je smeert de (droge) hoofdhuid in met cremespoeling. Even in laten trekken en dan de cremespoeling uitkammen. Mochten er luizen zijn, dan tref je die ook aan in de cremespoeling.  Het is dan overduidelijk te zien. Na het kammen de cremespoeling uitspoelen, uiteraard. Dit herhaal je eerst twee keer per dag. Na een aantal dagen herhaal je het dagelijks. Je moet dit wel een week of twee volhouden. Als je het goed volhoudt, ben je met een week of twee luizenvrij. Onderschat het niet. Je bent er echt niet af met één keer wassen met luizenshampoo en kammen. 
Heb jij nog een tip of goede ervaring?

1 opmerking:

  1. Ik huiver al bij de gedachte aan luizen! Wij hebben er meerdere keren mee te maken gehad, maar zijn nu al een jaar of 3 verlost van die krengen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen