vrijdag 23 januari 2015

Slow quick quick, slow

Ik ben van de generatie (net nog) die als vanzelfsprekend dansles nam. We moesten daarvoor naar de stad. Spannend!!! 
Met twee vriendinnen ging ik op zoek naar drie mannen (jongens eigenlijk nog) waarvan we dachten dat zij ook wel een lesje konden gebruiken en daardoor ook weer in contact zouden kunnen komen met vrouwen (meisjes). De mannen begrepen ons eerst verkeerd en dachten dat wij hen wel zagen zitten. Dit was niet zo. Het heeft even geduurd voordat dat kwartje bij de mannen viel. Als ik nou vertel dat één van de mannen de ware nog steeds niet heeft gevonden en een ander zijn ware pas rond zijn 45e trof,..... ( nr drie is al bijna 27 jaar gelukkig getrouwd). Ik vond dansles maar niks en was blij dat het bij tien lessen was afgelopen. Mijn danspartner (de man die tot zijn 45e op de ware moest wachten) genoot ook niet echt van de lessen. We moeten rondjes door de zaal dansen. Elke keer wanneer we bij de deur naar de uitgang naderden fluisterde hij: 'zullen we vluchten??'.  Jammer genoeg voor hem had ik de leiding. We maakten het rondje en alle tien lessen keurig af. Later heb ik mijn kunsten nog wel eens laten zien tijdens tentfeesten en bruiloften. Tijden zijn veranderd. Bruiloften komen nauwelijks meer voor en tentfeesten bezoek ik nog zelden. Ik moest hieraan denken toen ik me verdiepte in het fenomeen " slowcooking".

Eén van mijn doelen voor dit jaar maar ook voor de rest van mijn leven is om minder gejaagd te leven. Voorheen bedacht ik in de auto onder weg van werk naar huis wat we die avond zouden moeten eten. Meestal kwam ik dan thuis met een zakje sla, een zakje aardappelschijfjes en schnitzels of id. Het kwam dan ook wel eens voor dat ik bij thuiskomst ontdekte dat er nog sla in de koelkast lag én/of dat ik al vlees uit de vriezer had gehaald en dat dat ook al ontdooid was. Doordat ik me vaak opgejaagd voelde, vergat ik vaak iets en was mijn koelkast, vriezer en groentevoorraad een chaos. Hier moest een eind aankomen. Er kwam al een eind aan toen ik afgelopen zomer begon met het maken van weekmenu's en boodschappenlijstjes.  Vorige week schreef ik al dat ik nu een compleet overzicht heb van mijn voorraad in de vriezer en kast. 

Alles kan altijd beter!
Ik dacht na over minder gejaagd leven en begon met koken van grote porties en daarvan een deel invriezen. Dit scheelt mij één of twee dagen koken in de week. Voor mijn werk moet ik geregeld naar andere locaties. Wanneer ik dan thuiskom is het vaak al na zessen. Het is dan fijn dat je alleen nog eten op hoeft te warmen.
Voor de kerst kwam ik op een receptenblog een recept tegen voor de slowcooker. Na een paar dagen wikken en wegen heb ik een bestelling geplaatst en de dag daarna kon ik slowkoeken.
Ik ben enthousiast!! Ik maakte soep, stoofpeertjes, rollade, sucadelapjes,  stoofpotjes en al niet meer. Het gaat niet alleen om het gemak maar de smaak is ook heerlijk.
' s avonds zet ik alvast alles klaar voor de volgende dag. Op de ochtend zet ik de wekker 10 minuten eerder. Ik snijd dan de groeten en leg alle ingrediënten in de slowcooker. Bij vertrek naar mijn werk zet ik de slowcooker op de laagste stand. Wanneer ik aan het eind van de dag moe en hongerig thuiskom ruikt het heerlijk in huis. Ik hoef alleen nog de tafel klaar te zetten (of zodra ik in de auto stap een appje te sturen aan degene die eerder thuis is) en kan gelijk aan tafel. Dit voelt als verwennerij. 

Slow, quick quick, slooowwww......

zaterdag 17 januari 2015

Week 3 '15 weekmenu en boodschappen, andere uitgaven en het scheppen van overzicht

Afgelopen week zorgde ik voor overzicht. Nu eens niet op papier maar in de vriezer en de voorraadkast. 
Op de blog van Huisvlijt las ik de tip om de vriezer in te delen dmv shoppers. Ik vulde een tas met vlees, één met groente, één met kliekjes/kant en klaar en tot slot één met de rest (iijsjes, pizza's, bladerdeeg enz). Dit pas net naast elkaar in mijn vrieskist. De broden komen hier bovenop te liggen. Ik zie zo in een paar oogopslagen wat ik nog op voorraad heb. En het is genoeg. 
In mijn keuken heb ik niet veel ruimte om boodschappen op te ruimen. Daarom hebben we in de bijkeuken onder een trap planken gemaakt waar ik veel voorraad op kan slaan. Wanneer je veel ruimte hebt, heb je vaak weinig overzicht. 
Ik kook al heel lang niet meer uit pakjes en zakjes. Toen ik de tht datums controleerde, bleek dat de meeste pakjes en zakjes al " over datum". Dus 'hoppakee, weg ermee'. Dit leverde ruimte op.
Wanneer je geen overzicht hebt, weet je ook niet wát je in huis hebt. Ik kan nog lang vooruit met alle zakje vanillesuiker die ik vond. De komende jaren hoef ik ik niet weer bakpapier te kopen. Ik weet nu weer precies wat ik in huis heb en kan het ook nog terug vinden, zowel in mijn voorraadkast als de vrieskist. Direct even een sopje erover gehaald. Ik ben tevreden.

Vandaag haalde ik boodschappen voor de komende week. Vanwege de voorraad hoefde ik niet veel te halen. Toch was ik behoorlijk veel geld kwijt. Ik haalde twee doosjes wijn. In totaal was ik deze week € 134,34 kwijt aan eten en drinken. Dit is € 34,34 boven mijn weekbudget.

We hebben huisdieren. Deze kosten ook het nodige. Deze week haalde ik voer voor de kat (€ 9,75) en voor € 50,00 hooi voor de pony's.

Vorige week zat ik hier op te scheppen dat ik zo handig was met bijl en kettingzaag. Deze week heb ik een pad gestraat. Als je moet kun je veel. Als je wilt kun je nog veel meer. Dus vrouwen (maar ook mannen!): wijk eens af van de standaard rol en verdeling van taken. Ik had nog zand en tegels. Kosten: niks!!

Weekmenu van afgelopen week:
Zondag: broodje shoarma met salade
Maandag: visragout met rijst
Dinsdag: uit de vriezer zuurkoolstampot
Woensdag: sla met gebakken aardappel en gehaktbrood
Donderdag: stoofpot van krieltjes, sperzieboontjes en karbonade
Vrijdag: pannenkoeken met spek en kaas
Zaterdag: taco's met rijkgevulde groentesaus


zaterdag 10 januari 2015

Week 2 '15 weekmenu en boodschappen en andere uitgaven

Mijn eerste echte consuminder (ahum)week zit erop.
Als dit zo de rest van het jaar doorgaat ben ik in december failliet. Nu ik alle uitgaven opschrijf zie ik waar mijn geld naartoe gaat en wordt ik al wat geruster.

Ik was al een tijdje op zoek naar een takkenhakselaar. Ik keek wel eens op marktplaats en heb ook wel eens informatie gezocht om er één een dag te huren maar bleef dat te duur vInden. Elk jaar sleur ik bergen snoeiafval naar de weg en zo nu en dan koop ik weer houtsnippers en compost voor de tuin. Zonde! Ik verpulver voortaan mijn eigen takken en tuinafval en kan zo meer compost en houtsnippers overhouden. Ik vond deze takkenhakselaar in de folder van onze plaatselijke tuin/doehetzelf/dierenzaak. Ik kocht 'm nieuw voor €99,50. Dit verdien ik wel weer terug.

Deze week werd mijn bestelling kachelhout afgeleverd. Een keeper vol. De rekening zal volgende week wel op de mat liggen. Van pallets hebben we droogbakken gemaakt. We leggen het hout netjes in de droogbakken zodat het de komende drie jaar goed kan drogen. Tot nu toe redden we ons altijd zelf met hout verzamelen (zonder bij te kopen). Ik stop daar nu mee. Ik zie het niet meer zitten om een aantal zaterdagen met de kettingzaag op sjouw te gaan. Ik ben, al zeg ik het zelf, redelijk handig met de kettingzaag en de hakbijl. Ik vermom me dan als man want ik wordt steeds meewarig aangekeken en gevraagd of dit nou werk voor een vrouw is. Ja, waarom niet? Ik ben er niet vanwege de meewarige blikken mee gestopt. Het lukte gewoon niet meer omdat ik veel zaterdagen ook op sjouw ben voor de voetbalclub.  Ik schat dat ik zo'n €150,00 kwijt zal zijn.

Deze week maakte ik een eerste deel over van de hypotheekaflossing voor dit jaar. Ik heb nu voor dit jaar 60% van mijn doel afgelost. Nog de resterende 40% aflossen en dan is mijn eerste doel van 2015 behaald.

Gisteren haalde ik een zak aardappelen van 20kg (Irenes). Dit kostte mij €12,95. Hier komen we deze maand wel mee door. We zijn best kritisch op het gebied van aardappelen. Ik zou nooit een zakje supermarktaardappelen nemen. Ik vind ze stinken en kan vaak niet achterhalen wat het ras en de herkomst is. 

Hooguit twee of drie keer per jaar ga de stad in. Ik ga dan altijd even naar de markt om mijn kruiden en specerijen voorraad aan te vullen. Deze week vulde ik mijn voorraad aan voor €10,00. Op de markt ben je echt maar een prikje kwijt voor een flinke hoeveelheid. Ik kocht ook nog groente en eieren (totaal voor €13,00). 

Ik draag al jaren hetzelfde merk ondergoed. Vroeger kocht ik het alleen voor mijn dochter en later, toen ik mijn lingerie-lat verlegde tot praktisch en lekker zittend kocht ik het ook voor mijzelf. De broekjes kosten €1,49 per stuk en zijn van het merk 'Chique'. Ik koop ze bij de W.ibra. Ik kocht de hele voorraad in mijn maat op (8 stuks). Ze bevallen me goed. De vorm blijft goed en ze zitten prima.

Deze week vulde ik,mijn vriezer flink met diepvriesgroente die deze week in de aanbieding waren in mijn supermarkt. 

Weekmenu van afgelopen week:
Zaterdag: kapucijners met spekjes en zilveruitjes
Zondag: uit de vriezer krieltjes met tuinboontjes en boeuf bourguignon
Maandag: kippenbout uit de slowcooker met broccoli en aardappel
Dinsdag: kipfilet met sperziebonen en rijst
Woensdag: kipfilet met spinazie, snijbonen en aardappel
Donderdag: gehaktbal met sla en aardappel
Vrijdag: stampot zuurkool (hele grote pan vol waarvan twee porties voor de vriezer)

Voor vandaag staat er weer bruinebonensoep op het menu (op verzoek). Dit past wel bij het onstuimige weer van deze dag. Afhankelijk van de aanloop van vandaag gaat een deel van de soep in de vriezer. Lukt het niet, dan hebben we een gezellige dag gehad. 

Totaal was ik afgelopen week €115,98 kwijt aan eten en drinken. Bijna €16,00 boven het weekbudget.

vrijdag 2 januari 2015

Weekmenu en bruine bonensoep

En toen was het alweer dag twee in 2015. 
Vandaag de laatste dag van een heerlijke, luie maar vooral gezellige kerstvakantie. Het was een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Maar ook een moment van realiseren dat ik erg blij ben met de mensen die ik om mij heen heb. De afgelopen jaren heb ik afstand genomen van een aantal mensen waar ik mij niet goed bij voelde. En deze afstand voelt goed. Ik hoop dat die mensen er net zo over denken. Het klinkt wat zuur maar zo voelt het niet en zo is het ook niet bedoeld. Soms neem je afstand van mensen die je niet iets positief opleveren en komt daardoor ruimte voor ander mensen, de je leven rijker maken.     

Voor de afgelopen week maakte ik een weekmenu.
Omdat ik lui was en geen zin had om boodschappen te halen aten we vooral uit de vriezer:

Zaterdag: restje zuurkoolstampot (vriezer) en restje chiliconcarne( vriezer)
Zondag: uitsmijter met ham en kaas
Maandag: bruine bonensoep (recept zie onderaan)
Dinsdag: aardappel met runderstooflapje (vriezer) en rode kool (vriezer)
Woensdag: tussen de middag Hongaarse goulashsoep en op oudejaarsavond gourmet van vlees (vriezer) met zelfgemaakte huzarensalade, zelfgemaakte pastasalade  en stokbrood
Donderdag: soep van bouillon van gourmet met rest salades
Donderdag: aardappelschijfjes (vriezer) met zelfgemaakte saté van kip (vriezer)
Vrijdag: wraps met gehakt en groente en sla

Steeds vaker eten we op vrijdag wraps. Ik haal alleen wat verse sla. Verder gaat er van alles tussen de wrap wat er die week overbleef (vlees, groentes en kaas)

Bruine bonensoep:
Maandag kwam er een groep van acht mannen eten. Ik maakte een enorme pan met bruine bonensoep. Achteraf rekende ik uit wat ik per man kwijt was. Dit was nauwelijks €. 0,60 pp. Voordelig dus, voedzaam en volgens mij ook nog redelijk gezond. Ik zal het vaker maken en dan in porties invriezen. Hier komt het recept:

Pond bruine bonen weken (12 uur) en een uur koken.
Een chorizoworst in kleine plakjes snijden en uitbakken.
De uitgebakken worst toevoegen aan de gekookte bonen.
In de achtergebleven chorizo olie twee uien, drie preien, twee geraspte winterwortels en vier in blokjes gesneden aardappel bakken.
Het groentemengsel toevoegen aan de bonen.
Met een stamper (voor stampot) de helft van de bonen fijn stampen.
Rookworst in kleine plakjes snijden en bij het bonenmengsel voegen.
Daarna vul je de soep aan met bouillon totdat het de gewenste dikte heeft.
Op smaak brengen met zout, peper en eventueel sambal. Je kunt ook nog een blikje tomatenpuree toevoegen.  
Eet lekker!