woensdag 14 oktober 2015

Zonnepanelen

De zonnepanelen zijn twee weken geleden geplaatst en draaien volop. Ik beschik nog over een "oude draaischijf" en zie deze op zonnige dagen vrolijk achteruit draaien.

De installatie verliep goed. Het duurde al met al twee dagen. Ik heb er niets van gemerkt omdat ik net die twee dagen lange dagen moest werken. Er zijn 16 panelen geplaatst. Deze liggen op het dak van de hoge schuur. Niemand ziet ze. Nou ja, vanuit de lucht dan. Ik ben daar blij om omdat ik die glinsterende panelen  niet altijd een fraai gezicht vindt.

De installateur heeft met een accountant een afspraak gemaakt dat klanten van deze installateur voor een vriendelijke prijs de BTW teruggave door de accountant kunnen laten verzorgen. Ik heb dit aanbod met beide handen aangenomen. Ieder z'n vak, denk ik dan.
Ik vond de informatie over het wel of niet aanmelden voor saldering nogal verwarrend. Ben ik nu de enige of wordt dit herkend?
Ik heb het zo begrepen: Ik beschik over een oude draaischijf en reken bij mijn energieleverancier af wat ik heb gebruikt aan stroom. Dit valt af te lezen van de eindstand van mijn meter. Wanneer mijn meter is teruggedraaid ontvang ik een vergoeding van mijn energieleverancier. Aanmelding voor saldering is dan niet nodig.
Stel dat je beschikt over een nieuwe, zgn slimme meter, dan moet je je wel aanmelden voor saldering. Deze slimme meter kan niet terugdraaien. Dus moet er geregistreerd worden wat je precies gebruikt en wat je precies levert. M.n. de informatie van mijn energie leverancier vond ik verwarrend. Zij geven nl aan dat ik verplicht ben mij aan te melden voor saldering. Dit schijnt niet waar te zijn.

Ik ben niet zo iemand die elke week noteert wat de zonnepanelen opleveren. Ik ben enkel geinteresseerd in de eindafrekening. Ik moet daar nog een jaar op wachten.
Intussen ben ik weer op zoek naar mogelijkheden om verder te besparen op energie. Mijn radiator in de douche begint er wat roestig uit te zien. Ik verdiep mij nu in het aanleggen van infrarood verwarming voor de douche. Ik beraad met op dit moment ook over het aanleggen van een keukenboiler. Ik moet nl lang wachten in de keuken op warm water. Niet alleen vind ik het lange wachten irritant maar vind het ook zonde voor het water dat ik verspil.


7 opmerkingen:

  1. Met 16 panelen kun je zo'n 3500 tot 4000 kwh opwekken. Wat is je jaarverbruik? Als je namelijk minder verbruikt, dan lever je dus automatisch terug aan het net en is dan die "oude" draaischijf wel voldoende om teruggave te krijgen?

    Een keukenboiler is echt een energievreter. Kijk en lees hier verder:
    http://www.olino.org/articles/2010/11/29/energieverbruik-close-in-boiler

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mijn keukenboiler uitgezet want het zorgde voor een vijfde van ons stroomverbruik. Ik haal nu warm water uit de douche.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hebben jullie dan ook zonnepanelen? Ik heb ooit uitgerekend dat het idd zonder zonnepanelen duur is. Wanneer je "gratis" zonne-energie gebruikt moet dit toch voordeliger uitpakken?

      Verwijderen
  3. Je moet niet alle informatie van je energieleverancier geloven. Wij hebben ook een oude terug-draai-meter. Ineens kreeg ik een schrijven,dat die niet voldeed. Ik heb er niet op gereageerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je zonnepanelen hebt! Ik wens je er veel plezier mee, en ben benieuwd naar wat het uitspaart.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik houd je op de hoogte, al moeten we daar nog wel een jaar op wachten. Ik krijg nl binnenkort de jaarafrekening. De besparing zal ik pas volgend jaar echt en euro's merken. Het levert mij nu in ieder geval een goed gevoel op, en daar doe je het toch voor?

      Verwijderen
  5. ben heel benieuwd hoe jullie energie rekening er nu uit ziet. verbruik zou toch een behoorlijk stuk lager moeten zijn nu...

    BeantwoordenVerwijderen