Mijn vader heeft een volkstuin en verwent ons elk jaar met heerlijke verse groente. De courgette tsunami hebben
we al achter de rug. De boontjes liggen al in de vriezer en de snijbonen
trouwens ook. Deze week kwam mijn vader langs met een flinke spitskool. Meestal
roerbak ik spitskool met een uitje, wat gehakt en kerrie. Bij gebakken
aardappeltjes (Borgers) smaakt dit prima. Gisteren probeerde ik eens wat anders
en dat viel ook goed in de smaak.
Ik ken maar weinig mensen in mijn omgeving die graag
spitskool eten. Ik vraag mij af waarom. Spitskool bevat veel vitamine C,
mineralen en B vitamines. Kool heeft de reputatie dat het zwaar op de maag
ligt. Dit geldt niet voor spitskool.
Op dit moment worden spitskooltjes heel voordelig aangeboden
in de winkels. Daarom vandaag van mij een betaalbaar recept voor een lekker
spitskoolstampotje. De meest ingrediënten voor dit gerecht heb je vast wel in
huis.
Men neme:
·
Kruimige aardappels (ik gebruikte Borgers)
·
Een spitskool
·
Een ui
·
Een teentje knoflook
·
Kippenbouillon
·
2 eetlepels ketjap
·
2 eetlepels (grove) mosterd
·
Kerriepoeder
·
Een klontje boter
·
En een scheutje melk
Schaaf of snij de spitskool fijn.
Van de aardappels, deel van de boter en melk maak je een puree.
Fruit een klein gesneden ui met knoflook in de boter.
Voeg de spitskool toe aan de ui en roerbak deze.
Verkruimel een bouillonblokje boven de roergebakken
spitskool en voeg een paar eetlepels water toe.
Laat de spitskool een minuut of 10 stoven.
Voeg de ketjap, de mosterd en de kerriepoeder toe aan de
spitskool en laat dit twee minuten doorwarmen.
Hussel de kool door de aardappelpuree.
Lekker met een balletje gehakt.
Eet smakelijk!
Ik gebruik spitskool vaak als vulling van de roerbak groente, door de macaroni, nasi noem maar op.
BeantwoordenVerwijderenSpitskool is in principe een zomerkool en een hele zachte koolsoort.
BeantwoordenVerwijderenEcht heerlijk om te eten en bedankt voor je recept.
Toevallig at ik vandaag spitskool geroerbakt met spekkies, ui en knoflook.
Mijn man vond het erg lekker.
Daar ben ik weer! Was er even tussenuit, maar heb m'n blog opnieuw geactiveerd, kon het toch niet missen.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor dit recept. Ik zat net te denken wat ik de volgende week op het menu zou zetten. Nu weet ik het: in ieder geval spitskool. 'k Ga jouw recept maken.
Fijne week.