zondag 22 maart 2015

Weekbudget van € 50,-- - een goede les


Rondkomen met een budget van € 50,-- per week? Ik weet nu al dat dit mij dat op de lange duur, met een gezin, niet blijvend gaat lukken. Het is de afgelopen twee weken echter wel gelukt. Hoe? O.a. dankzij mijn rijk gevulde vriezer en voorraadkast.

Laatst zag ik op tv een programma over duurzame productie van voedsel. Een deskundige deed een uitspraak die ik al heel vaak had gehoord maar waardoor nu opeens mijn kwartje viel. Hij zei; “het gaat bij duurzame productie niet om wat wij wensen maar om dat wat wij hebben”. Met andere woorden; Je moet het doen met wat je hebt, wat er in je omgeving groeit, met dat wat je voorhanden hebt. Dit geldt ook voor spaarzaam leven. Je moet steeds redeneren vanuit wat je hebt. Dát kun je aanvullen.

Wanneer ik een weekmenu maak gebaseerd op wensen kom ik niet rond. Wanneer ik het weekmenu baseer op wat ik heb, lukt het. Voor velen is dit ‘gesneden koek’, voor mij een leerpunt.

Ik ben gewend om voor het weekmenu de folders van de weekaanbiedingen als basis te nemen. Dit heeft tot gevolg dat we gevarieerd en lekker eten maar ook dat het te veel is en toch te veel kost. Ik kom in een folder blijkbaar toch verleidingen tegen die ik niet kan weerstaan.

Afgelopen twee weken heb ik het omgedraaid. De reclamefolders gingen rechtstreeks naar de oud papierbak. Ik maakte een lijstje met vlees en groente uit voorraad en vulde dit aan.

Voor het aanvullen gebruikte ik de app van AH. Met deze app kun je een lijst maken en zien wat de producten kosten. Wanneer het totaalbedrag boven de € 50,-- komt, moet je strepen. Met deze lijst ga je naar de supermarkt.

Ik lees graag andere blogs die gaan over besparen. Eén daarvan is de blog ‘We maken alles zelf’. Op deze blog zijn de dagmenu’s uitgesplitst in kosten per dag en per persoon aangegeven. Zo zie je precies wat een maaltijd kost. Dit gezin eet gezond, lekker en gevarieerd . Ik heb het ook geprobeerd om van een paar maaltijden uit te rekenen wat het kost per dag en per persoon. Dit valt niet mee maar geeft wel goed inzicht.

Zo besloot ik de afgelopen twee weken om een ijsbergslag gelijk is vieren te snijden. Een komkommer sneed ik in drie stukken. We aten afgelopen maandag (naast broccoli,) ijsbergsla met komkommer, dinsdag (naast sperzieboontjes) en woensdag (naast groentemix) ijsbergsla met komkommer en tomaat, en donderdag ijsbergsla met sinaasappel. Ik maak een dressing van een lepel magere yoghurt en een lepel mayonaise.

Kosten: ijsbergsla 0,75, Komkommer 0,89, 2 tomaten 0,50, 2 sinaasappels 0,50, dressing 0,20, Totaal 2.84 – delen door vier dagen is 0,71 cent.

Ik ben benieuwd hoe lang ik kan putten uit mijn voorraad en rondkom van een boodschappenbudget van € 50,--. Ik vraag met ook af hoelang ik het volhoud om  zoveel tijd te besteden aan rekenen, lijstjes maken, strepen enz. Het moet je hobby zijn, anders lukt het niet. Ik moet stiekem toegeven dat het wel een beetje mijn hobby aan het worden is.

6 opmerkingen:

  1. Goed bezig hoor!
    Haha, ja grappig hoe dat werkt hè? Wordt vanzelf een hobby :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met een gezin lijkt mij € 50,00 per week niet veel, maar 't is het proberen zo lang mogelijk waard natuurlijk. Het kan bijna niet anders of je wordt creatief met het doen van boodschappen en samenstellen van maaltijden. Succes met je nieuwe hobby :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met hoeveel zijn jullie thuis?
    Ik had gisteren 2 kroppen ijsbergsla voor 1 euro. Genoeg groente voor 7 personen voor 1 euro. Dat vond ik een fijn koopje.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je mijn blog hebt gelinkt. Voor 50,00 per week inkopen is een uitdaging. Je aanpak vind ik vernieuwend, je hebt me wel op een idee gebracht. Vanaf week 1 - 2017 ga ik je aanpak ook eens volgen, ik ben benieuwd of mij dit ook gaat lukken.

    BeantwoordenVerwijderen