vrijdag 28 augustus 2015

Spitskool

Mijn vader heeft een volkstuin en verwent ons elk jaar met heerlijke verse groente. De courgette tsunami hebben we al achter de rug. De boontjes liggen al in de vriezer en de snijbonen trouwens ook. Deze week kwam mijn vader langs met een flinke spitskool. Meestal roerbak ik spitskool met een uitje, wat gehakt en kerrie. Bij gebakken aardappeltjes (Borgers) smaakt dit prima. Gisteren probeerde ik eens wat anders en dat viel ook goed in de smaak.

Ik ken maar weinig mensen in mijn omgeving die graag spitskool eten. Ik vraag mij af waarom. Spitskool bevat veel vitamine C, mineralen en B vitamines. Kool heeft de reputatie dat het zwaar op de maag ligt. Dit geldt niet voor spitskool.

Op dit moment worden spitskooltjes heel voordelig aangeboden in de winkels. Daarom vandaag van mij een betaalbaar recept voor een lekker spitskoolstampotje. De meest ingrediƫnten voor dit gerecht heb je vast wel in huis.

Men neme:
·         Kruimige aardappels (ik gebruikte Borgers)
·         Een spitskool
·         Een ui
·         Een teentje knoflook
·         Kippenbouillon
·         2 eetlepels ketjap
·         2 eetlepels (grove) mosterd
·         Kerriepoeder
·         Een klontje boter
·         En een scheutje melk

Schaaf of snij de spitskool fijn.
Van de aardappels, deel van de boter en melk maak je een puree.
Fruit een klein gesneden ui met knoflook in de boter.
Voeg de spitskool toe aan de ui en roerbak deze.
Verkruimel een bouillonblokje boven de roergebakken spitskool en voeg een paar eetlepels water toe.
Laat de spitskool een minuut of 10 stoven.
Voeg de ketjap, de mosterd en de kerriepoeder toe aan de spitskool en laat dit twee minuten doorwarmen.
Hussel de kool door de aardappelpuree.
Lekker met een balletje gehakt.


Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Ik gebruik spitskool vaak als vulling van de roerbak groente, door de macaroni, nasi noem maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spitskool is in principe een zomerkool en een hele zachte koolsoort.
    Echt heerlijk om te eten en bedankt voor je recept.
    Toevallig at ik vandaag spitskool geroerbakt met spekkies, ui en knoflook.
    Mijn man vond het erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar ben ik weer! Was er even tussenuit, maar heb m'n blog opnieuw geactiveerd, kon het toch niet missen.
    Dank je voor dit recept. Ik zat net te denken wat ik de volgende week op het menu zou zetten. Nu weet ik het: in ieder geval spitskool. 'k Ga jouw recept maken.
    Fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen