Rondkomen met een
budget van € 50,-- per week? Ik weet nu al dat dit mij dat op de lange duur, met
een gezin, niet blijvend gaat lukken. Het is de afgelopen twee weken echter wel
gelukt. Hoe? O.a. dankzij mijn rijk gevulde vriezer en voorraadkast.
Laatst zag ik op
tv een programma over duurzame productie van voedsel. Een deskundige deed een
uitspraak die ik al heel vaak had gehoord maar waardoor nu opeens mijn kwartje
viel. Hij zei; “het gaat bij duurzame productie niet om wat wij wensen maar om
dat wat wij hebben”. Met andere woorden; Je moet het doen met wat je hebt, wat
er in je omgeving groeit, met dat wat je voorhanden hebt. Dit geldt ook voor
spaarzaam leven. Je moet steeds redeneren vanuit wat je hebt. Dát kun je
aanvullen.
Wanneer ik een
weekmenu maak gebaseerd op wensen kom ik niet rond. Wanneer ik het weekmenu baseer
op wat ik heb, lukt het. Voor velen is dit ‘gesneden koek’, voor mij een
leerpunt.
Ik ben gewend om
voor het weekmenu de folders van de weekaanbiedingen als basis te nemen. Dit
heeft tot gevolg dat we gevarieerd en lekker eten maar ook dat het te veel is
en toch te veel kost. Ik kom in een folder blijkbaar toch verleidingen tegen
die ik niet kan weerstaan.
Afgelopen twee
weken heb ik het omgedraaid. De reclamefolders gingen rechtstreeks naar de oud
papierbak. Ik maakte een lijstje met vlees en groente uit voorraad en vulde dit
aan.
Voor het
aanvullen gebruikte ik de app van AH. Met deze app kun je een lijst maken en
zien wat de producten kosten. Wanneer het totaalbedrag boven de € 50,-- komt,
moet je strepen. Met deze lijst ga je naar de supermarkt.
Ik lees graag
andere blogs die gaan over besparen. Eén daarvan is de blog ‘We maken alles zelf’. Op deze
blog zijn de dagmenu’s uitgesplitst in kosten per dag en per persoon
aangegeven. Zo zie je precies wat een maaltijd kost. Dit gezin eet gezond,
lekker en gevarieerd . Ik heb het ook geprobeerd om van een paar maaltijden uit
te rekenen wat het kost per dag en per persoon. Dit valt niet mee maar geeft
wel goed inzicht.
Zo besloot ik de
afgelopen twee weken om een ijsbergslag gelijk is vieren te snijden. Een
komkommer sneed ik in drie stukken. We aten afgelopen maandag (naast broccoli,)
ijsbergsla met komkommer, dinsdag (naast sperzieboontjes) en woensdag (naast
groentemix) ijsbergsla met komkommer en tomaat, en donderdag ijsbergsla met
sinaasappel. Ik maak een dressing van een lepel magere yoghurt en een lepel
mayonaise.
Kosten: ijsbergsla
0,75, Komkommer 0,89, 2 tomaten 0,50, 2 sinaasappels 0,50, dressing 0,20, Totaal
2.84 – delen door vier dagen is 0,71 cent.
Ik ben benieuwd
hoe lang ik kan putten uit mijn voorraad en rondkom van een boodschappenbudget
van € 50,--. Ik vraag met ook af hoelang ik het volhoud om zoveel tijd te besteden aan rekenen, lijstjes
maken, strepen enz. Het moet je hobby zijn, anders lukt het niet. Ik moet
stiekem toegeven dat het wel een beetje mijn hobby aan het worden is.
Goed bezig hoor!
BeantwoordenVerwijderenHaha, ja grappig hoe dat werkt hè? Wordt vanzelf een hobby :-)
Het is bijna een sport :-)
BeantwoordenVerwijderenMet een gezin lijkt mij € 50,00 per week niet veel, maar 't is het proberen zo lang mogelijk waard natuurlijk. Het kan bijna niet anders of je wordt creatief met het doen van boodschappen en samenstellen van maaltijden. Succes met je nieuwe hobby :-)
BeantwoordenVerwijderenMet hoeveel zijn jullie thuis?
BeantwoordenVerwijderenIk had gisteren 2 kroppen ijsbergsla voor 1 euro. Genoeg groente voor 7 personen voor 1 euro. Dat vond ik een fijn koopje.
Huisvlijt
De meeste dagen eten we met drie personen.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je mijn blog hebt gelinkt. Voor 50,00 per week inkopen is een uitdaging. Je aanpak vind ik vernieuwend, je hebt me wel op een idee gebracht. Vanaf week 1 - 2017 ga ik je aanpak ook eens volgen, ik ben benieuwd of mij dit ook gaat lukken.
BeantwoordenVerwijderen