vrijdag 28 augustus 2015

Spitskool

Mijn vader heeft een volkstuin en verwent ons elk jaar met heerlijke verse groente. De courgette tsunami hebben we al achter de rug. De boontjes liggen al in de vriezer en de snijbonen trouwens ook. Deze week kwam mijn vader langs met een flinke spitskool. Meestal roerbak ik spitskool met een uitje, wat gehakt en kerrie. Bij gebakken aardappeltjes (Borgers) smaakt dit prima. Gisteren probeerde ik eens wat anders en dat viel ook goed in de smaak.

Ik ken maar weinig mensen in mijn omgeving die graag spitskool eten. Ik vraag mij af waarom. Spitskool bevat veel vitamine C, mineralen en B vitamines. Kool heeft de reputatie dat het zwaar op de maag ligt. Dit geldt niet voor spitskool.

Op dit moment worden spitskooltjes heel voordelig aangeboden in de winkels. Daarom vandaag van mij een betaalbaar recept voor een lekker spitskoolstampotje. De meest ingrediƫnten voor dit gerecht heb je vast wel in huis.

Men neme:
·         Kruimige aardappels (ik gebruikte Borgers)
·         Een spitskool
·         Een ui
·         Een teentje knoflook
·         Kippenbouillon
·         2 eetlepels ketjap
·         2 eetlepels (grove) mosterd
·         Kerriepoeder
·         Een klontje boter
·         En een scheutje melk

Schaaf of snij de spitskool fijn.
Van de aardappels, deel van de boter en melk maak je een puree.
Fruit een klein gesneden ui met knoflook in de boter.
Voeg de spitskool toe aan de ui en roerbak deze.
Verkruimel een bouillonblokje boven de roergebakken spitskool en voeg een paar eetlepels water toe.
Laat de spitskool een minuut of 10 stoven.
Voeg de ketjap, de mosterd en de kerriepoeder toe aan de spitskool en laat dit twee minuten doorwarmen.
Hussel de kool door de aardappelpuree.
Lekker met een balletje gehakt.


Eet smakelijk!

woensdag 12 augustus 2015

Volle voorraadkast en toch niets te eten in huis

Dit probleem is het toppunt van welvaart, ik,weet het. Maar veel mensen zullen "het probleem"  herkennen. 

Je staat voor je gevulde voorraadkast en hebt geen idee wat er precies aanwezig is. Je loopt weer terug naar de tafel en begint aan het samenstellen van een weekmenu. Achteraf blijkt dat producten, die je op je boodschappenlijst zet, al weken in de voorraadkast hebt liggen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer (Door alle producten het gerecht niet meer kunnen zien)  en blijf je kopen en de voorraadkast nog verder te vullen, tot de deur niet meer dicht past en de pakken beschuit de kast uit rollen. 

Hier heb ik iets op gevonden dat ik graag met jullie wil delen. Ik werk er al een paar weken mee en het systeem werkt.

Je neemt:
Een pen
En een schijfblok/ schrift

Op het schrijfblok maak je drie kolommen:
Product
Gerecht
Boodschappen

Ga voor je voorraadkast staan en noteer in de kolom 'product' alle producten onder elkaar die in de kast staan. Controleer voordat je het product noteert de houdbaarheidsdatum. Hierna doe je hetzelfde met de inhoud van de vriezer en de koelkast. Voor de producten die nog maar kort houdbaar zijn zet je een *. Zo weet je dat de gerechten met dat product het eerst op het weekmenu terecht moeten komen.

Hierna ga je rustig zitten en begint met het invullen van de tweede kolom 'gerecht' en de derde kolom 'boodschappen'. 

Vaak koop je een product en weet je al voor welk gerecht je het wilt gaan gebruiken. Voorbeeld: in mijn kast staat een pot kapucijners. Deze kocht ik met de bedoeling om deze te eten met spekjes en zilveruitjes, het zgn Captains dinner. 
In kolom 'product' staat al 'kapucijners'. 
In de kolom 'gerecht' noteer je 'Captains dinner'. 
En in de kolom 'boodschappen' noteer je 'spekjes en zilveruitjes'. 
Blijkt er al een een pot zilveruitjes in de kast te staan. Deze staat ook al genoteerd op de lijst. Achter het product Zilveruitjes noteer je in de kolom gerecht 'Captains dinner' en in de kolom boodschappen noteer je 'zie kapucijners'.

Wanneer je aan de slag gaat met het weekmenu, neem je de lijst erbij en hoeft alleen maar te kijken welke gerechten je al had bedacht en welke boodschappen er nog bij moeten worden gehaald. Als je je strak houdt aan je boodschappenlijst zul je zien dat de voorraad lekker snel opruimt. Wanneer je je toch laat verleiden om extra producten te kopen die in de reclame zijn, dan noteer je die producten  onderaan de lijst en vul je de kolommen 'gerecht' en 'boodschappen' direct weer aan. Hiermee voorkom je dat producten worden vergeten en het remt je ook af om de voorraadkast nog lukraak aan te vullen.

Producten die echt uit de voorraad zijn gehaald, streep je door op de lijst. Ik raad je aan om dit achteraf te doen en niet bij het samenstellen van het weekmenu. De planning van het weekmenu loopt immers wel eens anders dan gehoopt. 

Basisproducten zoals kruiden, bouillon, olie enz hoef je niet op de lijst te noteren.