zaterdag 30 mei 2015

Financieel onafhankelijk

 De term "financieel onafhankelijk" wordt nogal verschillend uitgelegd. 

Voor de één betekent dit dat je niet afhankelijk bent van het inkomen van de partner maar een eigen inkomen hebt. Voor de ander houdt dit in dat je geen (hypotheek)schulden hebt. Het kan ook worden uitgelegd dat je helemaal niet afhankelijk bent van inkomen uit werk. 

Ikzelf ben nooit afhankelijk geweest van het inkomen van mijn man. Ik heb altijd mijn eigen "kostje" verdiend. Over niet al te lange tijd is mijn hypotheek volledig afgelost. Dan is alles wat ik bezit volledig van mij. De derde uitleg van "financiële onafhankelijkheid" is niet op mij van toepassing. Is het überhaupt nog mogelijk om, buiten een mooi familiekapitaal of riante erfenis volledig onafhankelijk te worden? 

Ik weet dat er extremen bestaan waarbij mensen kunnen leven van een luttel bedrag. Maar dat moet je wel willen. Als je drie maal daags redelijk en gezond wilt eten, wonen in een gangbaar huis, aangesloten op gas, elektra en water enz enz dan moet je wel over een flinke spaar/beleggingsrekening beschikken als je financieel onafhankelijk kunt zijn.

We weten allemaal dat de pensioenleeftijd steeds hoger wordt. Deze week sprak ik met een HRM adviseur die van een prognose uitgaat dat de leeftijd nog hoger zal worden, veel hoger zelfs. Healthy aging is het motto. Leef gezond! 

Kort geleden kwam ik een aantal blogs tegen van mensen (dertigers/veertigers) die zich tot doel stellen om over een jaar of tien met vervroegd pensioen te gaan. Heel interessant en soms heel ambitieus. Het zijn vaak mensen met een mooi inkomen. 
Ik ken mensen, die in de tijd vlak voor en tijdens de woekerpolissen dezelfde idealen hadden. Helaas hebben deze mensen door omstandigheden (misleidende adviezen) nu geen onbezorgd pensioen 

Het is moeilijk om in de toekomst te kijken. Het kan nooit kwaad om eens goed naar je pensioenregeling te kijken en een plan te maken om schulden af te lossen en zoeken naar besparingen. Zolang je er op de dag van vandaag maar geen last van ondervindt.

Dit doet mij denken aan een kennis die het vroeger, thuis bij haar ouders, niet breed had. Altijd werd door de ouders gezegd dat dingen niet konden; geen andere fiets, geen dagje uit, geen geld voor een studie. Totdat jaren later de vader plotseling overleed en bleek dat er een enorme spaarrekening was. Vader potte alle geld op. Waarom? Waarschijnlijk uit angst om ooit echt tekort te komen. Intussen had de kennis en haar broer een prima baan en begon de moeder te dementeren. Het geld werd verdeeld, maar het voelde niet goed. 

Ook hierin moet je een balans zien te vinden. Ik ga hier maar eens diep over nadenken en rekenen. Al lukt het slechts om enkele jaren eerder te kunnen stoppen met werken, dat moet dan toch heerlijk voelen.

donderdag 28 mei 2015

Weekmenu 29 mei - 5 juni

Het was een kort werkweekje. Vandaag is het vrijdag, voor mij begint het weekend. 
Vanmiddag even langs de huisarts voor een controle, daarna de boodschappen halen. Morgenochtend sta ik langs het voetbalveld voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Het team van de zoon kan kampioen worden. Dat zou mooi zijn. Zondag nog even op een verjaardagsvisite. 
Dit weekend wil ik de schuur een even flink opruimen. Het is een rommeltje. Ik moet zoeken naar spullen. 

Gisteren ontving ik een eerste offerte voor zonnepanelen. Deze ga ik dit weekend goed bestuderen. Volgende week komt een ander bedrijf ook een advies geven met een offerte. Ik kan deze zo mooi naast elkaar leggen en daarna (hoop ik) een keus maken.

Ik heb voor de komende week weer een weekmenu gemaakt. Het boodschappenlijstje ligt ook klaar.

Vrijdag: ovenfrites met kipsaté en sla
Zaterdag: huzarensalade met brood
Zondag: vermicellisoep en broodje gezond
Maandag: kipspies met paprika, tomaat en courgette
Dinsdag: wrap met kidneybonen en groente
Woensdag: aardappelpannetje met spek en ui + sla
Donderdag: hamburger met gekookte aardappel en sperziebonen

zondag 17 mei 2015

Weekmenu 15 - 22 mei

Een paar weken geleden redde ik het om per week niet meer dan € 50,00 uit te geven aan boodschappen. We aten vooral uit de vriezer en voorraadkast. Inmiddels heb ik het budget verhoogd naar € 75,00. We eten veel fruit en daar wil ik niet op hoeven besparen.  Ik vind fruit momenteel nogal duur. 

Vrijdag: kapucijners met spekjes en zilveruitjes
Zaterdag: pittabroodje met shoarma en komkommersalade
Zondag: goulash soep (4 porties in de vriezer)
Maandag: gegrilde burger met aardappeltjes en salade van rode bietjes
Dinsdag: gekookte aardappel met sperziebonen en worst
Woensdag: sipelsaus met gekookte aardappel
Donderdag: jachtschotel (op woensdag gekookt ivm met lange werkdag)
Vrijdag: rabarbercrumble (rabarber uit eigen tuin) en kliekjes 

zaterdag 16 mei 2015

Besparen op de gasrekening

In mijn vorige blog over mijn jaardoelen voor 2015 schreef ik dat mijn gasverbruik met 23% gedaald is. Hoe ik dit voorelkaar heb gekregen zal ik uitleggen.

Kort douchen: ik zeep mijzelf in bij de wastafel en stap hierna onder de douche om mijn haar te wassen. Douchen kost mij nu op deze manier hooguit drie minuten. 

Niet meer elk bordje afspoelen met heet water maar met koud water en een afwasborstel voordat ik deze in de vaatwasser zet. 

In de winter de cv in de slaapkamer niet aanzetten maar gebruik maken van een elektrisch dekentje. Deze zet ik een kwartier voordat je in bed stap aan. Je hebt nu een behaaglijk warm bedje en een frisse kamer. Dit slaapt heerlijk.

'S avonds op de bank dikke wollen sokken en een fleecevest aantrekken en een wollen dekentje over de benen. De cv kan dan omlaag.

Gordijnen vroeg dicht en laat open doen.

Dreigende taal gebruiken en op deur kloppen wanneer pubers lang douchen.

Iedere ochtend cv controleren op kamers van (puber)kinderen.

Een deel van de besparing van de afgelopen tijd zit 'm waarschijnlijk ik het feit dat mijn dochter sinds kort samenwoont met haar vriend. Mijn schat van een dochter houdt van warmte en lang douchen. 

Kort geleden is is spouwmuurisolatie aangebracht. Dit moet nog meer besparing op kunnen leveren. 

We koken op elektra. Als alles slaagt, laat ik nog dit jaar zonnepanelen aanbrengen. Zo kan ook de  elektriciteitsrekening volgend jaar omlaag. 

 

woensdag 13 mei 2015

Jaardoelen 2015 - update eerste kwartaal

Hoe staat het er eigenlijk voor met mijn gestelde doelen voor dit jaar?

Eind december stelde ik onderstaand lijstje met jaardoelen op:
- Spouwmuurisolatie laten uitvoeren
- Aflossen van 20% van de hoofdsom van de hypotheek
- Verbruik gas met 1/3 naar beneden brengen.
- Geen kleding voor mijzelf kopen (met uitzondering van zomerschoenen, onderkleding en sokken)
- 40 dagentijd project volgen
- Alle cadeaubonnen en zegeltjeskaarten inwisselen
- Mooie momenten vastleggen op foto - meer fotograferen (dagelijks)
- Weekmenu's maken en vermelden op blog
Elke week een boeketje uit eigen tuin op tafel

Het eerste doel kan ik afstrepen. De spouwmuurisolatie is aangebracht. Dit ging vlot. Inmiddels ligt de factuur in huis. Als het goed is kan ik nog gebruik maken van de subsidieregeling. Vandaag zoek ik dit verder uit. Ik hoop dat ik deze investering terugverdien op de gasrekening. Ik hoop vooral dat het 's winters wat aangenamer in huis zal zijn. Ik woon namelijk op de voorste rij wat wind betreft. We krijgen de volle laag.

Mijn tweede doel is 20% van de hoofdsom van de hypotheek aflossen. Ik moet dit jaar nog € 2.000,00 aflossen, en dan is dit doel bereikt. Ik denk dat ik dit doel aan het einde van het jaar weg kan strepen.

Mijn derde doel is het gasverbruik met 1/3 te verlagen. Deze week ontving ik de rekening van de gasleverancier. Ik moet toegeven dat mijn doel nog niet helemaal behaald is, maar kan met trots zeggen dat mijn verbruik met 23% gedaald is. Ik zal in een latere blog uitleggen hoe ik dit heb gedaan. De resterende 10% denk ik ook nog te kunnen besparen dankzij de spouwmuurisolatie en de maatregelen die ik een half jaar geleden in gang heb gezet. Maandelijks levert het nu al een besparing op van € 48,00 op. 

Doel nummer vier is het niet meer kopen van kleding. Ik kan dit doel wegstrepen. Ik heb het doel niet behaald. Voor een bijzondere gelegenheid meende ik toch echt nieuwe kleren nodig te zijn. (terecht hoor). 

Doel vijf was het volgen van een 40 dagen project kan ook met succes worden afgestreept. Ik zet dit doel volgend jaar opnieuw op mijn doelen lijst. Ik gebruikte oa een app van Kerk in actie. Ik begon elke dag met het lezen van een korte tekst of gedicht. Vasten is niks voor mij. Ik probeerde deze periode wel meer rust (slaap) te nemen. Deze gewoonte heb ik na de 40 dagentijd doorgezet.

Doel zes, cadeaubonnen en zegelkaarten inwisselen, kan nog niet worden afgestreept.

Doel zeven, dagelijks fotograferen van mooie momenten, is ook niet behaald. Ik maak nog steeds te weinig foto's. 

Doel acht is: elke week een weekmenu maken en publiceren op mijn blog. Ik maak nog steeds weekmenu's maar vergeet deze te publiceren. Vrijdag maak ik weer een weekmenu en zal deze hier weer plaatsen.

Mijn negende, en laatste doel is elke week een boeketje uit eigen tuin te plukken. Op dit moment staat er een prachtig moederdag boeketje op tafel. Geplukt door dochter uit eigen tuin. 

Als ik zo mijn doelenlijst bekijk, concludeer ik dat het goed is om haalbare doelen te stellen. De lat moet niet te laag, maar zeker ook niet te hoog liggen.