zondag 22 maart 2015

Weekbudget van € 50,-- - een goede les


Rondkomen met een budget van € 50,-- per week? Ik weet nu al dat dit mij dat op de lange duur, met een gezin, niet blijvend gaat lukken. Het is de afgelopen twee weken echter wel gelukt. Hoe? O.a. dankzij mijn rijk gevulde vriezer en voorraadkast.

Laatst zag ik op tv een programma over duurzame productie van voedsel. Een deskundige deed een uitspraak die ik al heel vaak had gehoord maar waardoor nu opeens mijn kwartje viel. Hij zei; “het gaat bij duurzame productie niet om wat wij wensen maar om dat wat wij hebben”. Met andere woorden; Je moet het doen met wat je hebt, wat er in je omgeving groeit, met dat wat je voorhanden hebt. Dit geldt ook voor spaarzaam leven. Je moet steeds redeneren vanuit wat je hebt. Dát kun je aanvullen.

Wanneer ik een weekmenu maak gebaseerd op wensen kom ik niet rond. Wanneer ik het weekmenu baseer op wat ik heb, lukt het. Voor velen is dit ‘gesneden koek’, voor mij een leerpunt.

Ik ben gewend om voor het weekmenu de folders van de weekaanbiedingen als basis te nemen. Dit heeft tot gevolg dat we gevarieerd en lekker eten maar ook dat het te veel is en toch te veel kost. Ik kom in een folder blijkbaar toch verleidingen tegen die ik niet kan weerstaan.

Afgelopen twee weken heb ik het omgedraaid. De reclamefolders gingen rechtstreeks naar de oud papierbak. Ik maakte een lijstje met vlees en groente uit voorraad en vulde dit aan.

Voor het aanvullen gebruikte ik de app van AH. Met deze app kun je een lijst maken en zien wat de producten kosten. Wanneer het totaalbedrag boven de € 50,-- komt, moet je strepen. Met deze lijst ga je naar de supermarkt.

Ik lees graag andere blogs die gaan over besparen. Eén daarvan is de blog ‘We maken alles zelf’. Op deze blog zijn de dagmenu’s uitgesplitst in kosten per dag en per persoon aangegeven. Zo zie je precies wat een maaltijd kost. Dit gezin eet gezond, lekker en gevarieerd . Ik heb het ook geprobeerd om van een paar maaltijden uit te rekenen wat het kost per dag en per persoon. Dit valt niet mee maar geeft wel goed inzicht.

Zo besloot ik de afgelopen twee weken om een ijsbergslag gelijk is vieren te snijden. Een komkommer sneed ik in drie stukken. We aten afgelopen maandag (naast broccoli,) ijsbergsla met komkommer, dinsdag (naast sperzieboontjes) en woensdag (naast groentemix) ijsbergsla met komkommer en tomaat, en donderdag ijsbergsla met sinaasappel. Ik maak een dressing van een lepel magere yoghurt en een lepel mayonaise.

Kosten: ijsbergsla 0,75, Komkommer 0,89, 2 tomaten 0,50, 2 sinaasappels 0,50, dressing 0,20, Totaal 2.84 – delen door vier dagen is 0,71 cent.

Ik ben benieuwd hoe lang ik kan putten uit mijn voorraad en rondkom van een boodschappenbudget van € 50,--. Ik vraag met ook af hoelang ik het volhoud om  zoveel tijd te besteden aan rekenen, lijstjes maken, strepen enz. Het moet je hobby zijn, anders lukt het niet. Ik moet stiekem toegeven dat het wel een beetje mijn hobby aan het worden is.

woensdag 11 maart 2015

Februari

Mijn " kriebelhoest" van de afgelopen weken bleek een longontsteking te zijn. Met behulp van een penicillinekuur en een prednisonstootkuur krabbel ik weer wat op. Ik ben nogal snel geneigd om te denken dat het allemaal wel wat meevalt en dat gat ten koste van mijzelf. Ik moet beter voor mezelf zorgen!!

Afgelopen weekend maakte ik ook de financiële balans op over de maand februari. Dat gaf mij niet echt vertrouwen. Ik maak er een potje van. Als ik alle uitgaven voor boodschappen over februari optel en deze deel door het aantal dagen kom ik uit op een uitgave per dag van € 18,00 (achttien euro!!!). Hierin is alles inbegrepen wat hier de mondjes ingaat (ontbijt, lunch, maaltijd, tussendoortjes, wijntjes, fruit) + overige zoals wcpapier en schoonmaakartikelen.  Ik heb snel en kordaat ingegrepen en mijzelf voorlopig op rantsoen gezet. Elke maandag gaat er nu vijftig euro naar mijn betaalrekening waarvan ik de boodschappen haal voor die week. De pas van de andere bankrekening blijft thuis. Zo dwing ik mijzelf weer om te tellen bij het inladen van mijn kar. Ik houd mij overigens wel strak aan mijn weekmenu en boodschappenlijst maar laat mij blijkbaar nog steeds onbewust verleiden tot het kopen van aanbiedingen en extra's.

Het is vandaag een stralende lentedag. Ik was vanmorgen vroeg buiten om de paarden in de wei te zetten. Wat fantastisch om zo te kunnen genieten van de opkomende zon. Je voelt de energie bijna je lijf instromen. Ik ga zo maar weer snel naar buiten, lekker in tuin bezig, genieten van mijn vrije dag. Intussen staat er weer een stoofpotje in de slowcooker waarvan we ook morgen nog kunnen eten.