dinsdag 30 december 2014

Doelen voor 2015

Wanneer is een doel een doel en niet een goed voornemen of uitdaging? 

Ik ben er nog niet helemaal uit. Al een tijdje ben ik bezig om een aantal doelen op papier te zetten die ik in het komende jaar wil verwezelijken. Mijn eerste lijst was één grote lijst met uitdagingen. Eén van mijn voornemens is om mezelf wat minder op te jagen. Ik ben dus flink gaan strepen in mijn doelenlijst en houd de volgende doelen over:

- Spauwmuurisolatie laten uitvoeren
- Aflossen van 20% van de hoofdsom van de hypotheek
- Verbruik gas met 1/3 naar beneden brengen.
- Geen kleding voor mijzelf kopen (met uitzondering van zomerschoenen, onderkleding en sokken)
- 40 dagentijd project volgen
- Alle cadeaubonnen en zegeltjeskaarten inwisselen
- Mooie momenten vastleggen op foto - meer fotograferen (dagelijks)
- Weekmenu's maken en vermelden op blog
- Elke week een boeketje uit eigen tuin op tafel




maandag 22 december 2014

Begroting voor 2015

Al een paar weken werk ik aan mijn begroting 2015. Dit was me toch een gepuzzel. Het overzicht geeft mij veel helderheid. Ik kom nl € 25,00 per maand tekort! Dit tekort moet ik dit jaar zien te compenseren met het omlaag brengen van mijn gasrekening en hypotheekrente.

 

Er staat al een bedrag klaar om op 1 januari over te maken voor aflossing. Dit heb ik al meeberekend in de begroting. Vaak krijg ik rond de jaarwisseling een mooi bedrag van mijn ouders. Dit zal ik gebruiken voor de aflossing. Of de gift komt en hoe hoog deze zal zijn, dat weet ik niet. Dus kan ik dit niet mee berekenen. Eén van mijn doelen voor 2015 is zoveel mogelijk af te lossen. Als het lukt de volle 20% van het totale geleende bedrag.

 

Het andere deel van mijn tekort moet ik compenseren met een lagere gasrekening. Onze gasrekening is en was veel te hoog. Ik was me hier gewoon niet van bewust.

Ouders van pubers zullen het vast wel herkennen: De (stinkende) slaapkamers worden bloedheet opgestookt, daardoor ga je zweten en moet je wel heeeel lang douchen. Als de kamer dan eens wordt gelucht, tsja, dan vergeet je ook wel eens de cv dicht te draaien. Ik ben hier alerter op (en dan levert af en toe wel eens een klacht op).

Volgend jaar laat ik mijn gevel van het huis isoleren. Dit moet ook een besparing opleveren. Voor deze kosten staat al een spaarpotje klaar. Die zorg heb ik gelukkig niet.

Daarnaast moet ik zelf ook wat bewuster zijn op het gebruik van de cv en warm water. Mijn doel is om in 2015 1/3 deel te besparen op de gasrekening.

Over mijn gasrekening ga ik vast nog wel eens een blog schrijven.
 
 

In mijn begroting heb ik geen bedrag opgenomen voor vakantiegeld. Dit wil ik nl direct gebruiken voor aflossing of apart zetten voor onvoorziene uitgaven.

 

Ik denkt dat ik gedurende het jaar nog wel eens verrast zal worden door onverwachte kosten, prijsstijgingen en kosten die ik vergeten ben in de begroting op te nemen.

 

Het was voor mij nog wel even uitzoeken hoe je een begroting maakt. Ik heb in Excel twee velden ingevuld. Eén veld voor de uitgaven en één voor de inkomsten.

In de horizontale cellen vul ik de maanden in en in de laatste kolom een totaal. In de verticale cellen noteer ik de uitgaven. Ik heb de gegevens gehaald uit de bankafschriften van het afgelopen jaar. Ik weet nu per maand wat er afgeschreven wordt. Ditzelfde heb ik gedaan met een overzicht voor de inkomsten. Zo weet je wat er per maand in en uit gaat. Vanaf februari vul ik dezelfde velden weer in maar dan met de werkelijke cijfers. Als het goed is komen ze overeen met de begroting. Als ze afwijken moet ik bijsturen.

 

Het is net als werken met zo’n oude weegschaal. Er moet evenwicht zijn.
(foto van google)

woensdag 17 december 2014

Jaarbudget, jaarplan en jaardoelen


In juni van dit jaar schreef ik mijn eerste blogje. Ik schreef hierin dat ik een start wilde maken met een zuiniger en spaarzamer leven. Ik heb het afgelopen half jaar wat aanloopjes genomen door veel te lezen over een spaarzaam leven en heb wat dingen voor mijzelf op een rijtje gezet. 

Ik weet nu precies wat mijn inkomsten en ongeveer precies wat mijn uitgaven zijn. 
Ik ben bezig met het maken van een begroting voor 2015.
Ik maak een jaarplan voor 2015
En ik ben bezig met een lijst met doelen voor het aankomende jaar.
Dit laatste vind ik,geloof ik, nog het moeilijkst. Want wanneer is iets een doel en wanneer is het een uitdaging? Ik ben geneigd om mezelf op te jagen door mijzelf flink uit te dagen en dat is nou juist wat ik niet meer wil. Ik wil meer rust. Zoals ik in mijn laatste blog schreef; de rem moet er wat vaker op.

Met enige tevredenheid zie ik terug op de stappen die ik het afgelopen half jaar zette. Ik heb het al vaker gezegd, het maken van weekplanningen en boodschappenlijstjes heeft me al enorm veel ritjes supermarkt bespaart. Tijd en geld dus. Ik hoop dat het werken met budgetten en doelen dezelfde rust geeft. 

Over doelen gesproken: heeft het wel zin om doelen te stellen? Ik had zo' mooi (beetje uitdagend) doelen lijstje gemaakt. Nu is bij één van mijn kinderen een auto immuunziekte geconstateerd. Ik heb werkelijk geen idee wat ons hiermee te wachten staat voor het komende jaar. Laat staan voor de rest van het leven. De ziekte moet nog door een specialist worden vastgesteld. Daarna kunnen we pas gaan nadenken over alle consequenties. Ik heb mezelf lang wijsgemaakt dat het best wel eens mee zou kunnen vallen allemaal. Ik ben bang dat ik ook dat bij moet stellen. Ik zal in ieder geval deze week de zorgverzekering eens bellen over wat vergoed wordt en of het misschien toch verstandig is een uitgebreider pakket te kiezen. Mijn gestelde doelen laat ik voorlopig maar op de lijst staan.

Het is nu december. Nog een paar verjaardagen, de feestdagen en vakantiedagen. Dan is het 2015 en start ik "officieel" met mijn bewustere financiële leven. 
Het eerste doel hierin is het omlaag brengen van de gasrekening. Want daar ben ik pas echt van geschrokken. Ik heb al een paar maatregelen genomen. Op de bedden liggen nu elektrische dekens zodat de cv niet meer aan hoeft voordat we in bed stappen. Ik heb een gruwelijke hekel aan een koud bed. Mijn kinderen denken daar precies zo over. Nu slapen we in een frisse kamer en een lekker warm bedje. Een volgende stap wordt om de muren toch maar eens te laten isoleren. Ons huis is van 1937. Muurisolatie is er nog nooit van gekomen. Deze week nog komt er iemand langs voor een gesprek en offerte. Wie weet levert het me nog deze winter een besparing op. 

Ik ben benieuwd of andere bloggers ook jaardoelen stellen en hoe zij met deze doelen omgaan.