zondag 31 augustus 2014

Dure "gratis" apps

Mijn zoon speelt graag spelletjes op de ipad. Er is voldoende aanbod aan gratis app beschikbaar, geld uitgeven is niet nodig. 

Vorige week kreeg hij, tijdens het spelen van een spelletje, een berichtje waarbij hij, door op OK te drukken, een schitterende uitbreiding op het spel kon kopen á €14,99. Hij liet mij het bericht zien en ik schrok van het gemak waarmee kinderen worden verleid flinke aankopen te doen. Ik weet dat kinderen op een bepaalde leeftijd flink verslingerd kunnen raken aan spelletjes. Op OK klikken en aankopen doen is dan zo gebeurd.
Toevallig kwam ik via de site van de Consumentenbond hierover een artikel tegen. Hierin werd uitgelegd hoe je de ipad kunt beveiligen tegen ongewenste aankopen in apps.

Je gaat naar:
Instellingen
Algemeen
Beperkingen
Schakel beperkingen in
Vul twee maal een toegangscode in
Schakel kopen vanuit apps uit



 

vrijdag 29 augustus 2014

Weekmenu 30 augustus - 5 september '14

De week én de maand zijn weer bijna voorbij. Hét moment om even terug te blikken vooruit te kijken.

De maand augustus begon met een vakantie en eindigt met een verjaardag. Moeilijk om na zo'n maand een schatting te maken van een maandbudget voor de boodschappen. Ik wil nu toch wel eens start maken met instellen van budgetten. Dit kan ik uitproberen tot het einde van het jaar zodat ik dan een begroting kan maken. Ik heb een voorlopig boodschappenbudget vastgesteld op € 500,00. Dit moet voldoende zijn voor vier personen. Later kan ik dit met de "kaasschaafmethode" langzaam naar beneden sturen. Vanaf de maand september ga ik een kasboek bijhouden. Het boodschappenbudget neem ik op via de pin.

In de maand september staan een paar activiteiten in de agenda. Zeker twee etentjes en twee wandeltochten waarvoor ik reiskosten moet maken. 

Jongste kind heeft een flinke groeispurt gemaakt. De broeken passen niet meer en de voetbalschoenen worden te klein. Ook is hij aan een nieuwe winterjas toe. Hiermee wacht ik nog even tot de uitverkoop begint. Ik heb nog een tas staan met kleding die ik van een vriendin kreeg. Eerst maar even kijken of daar nog wat tussen zit. Schoenen kunnen nog even wachten en onderkleding heb ik deze maand al aangevuld. Kind heeft een gruwelijke hekel aan winkelen maar is wel kieskeurig met kleding. Hij houdt van prints en felle kleurtjes. Broeken moeten goed passen en lekker zitten dus moet hij zelf wel mee naar de winkel. Shirts kopen we online. Ik geef aan wat het maximale bedrag is en dan klikt hij zelf aan wat hem aanstaat. Zo worden wij het hierover eens. 

Afgelopen week hebben we voornamelijk uit de vriezer gegeten. Er zit nog zoveel in de vriezer dat het weekmenu voor volgende week daar weer grotendeels mee ingevuld kan worden. 
De appels van onze eigen bomen beginnen al lekkere blosjes te krijgen dus wordt het de komende week weer tijd voor lekkere appelgerechten.

Het menu van de week:
Zaterdag: plaatpizza en appeltaart
Zondag: verse tomatensoep met brood
Maandag: speklapje, gebakken appels en gekookte aardappel
Dinsdag: tartaartje met rode biet en gebakken aardappel
Woensdag: appelpannenkoeken
Donderdag: rollade, sperziebonen met rijst
Vrijdag: zuurkoolstampot

Het rondje door de tuin leverde mij het volgende (gratis) boeketje op van Hibiscus en gipskruid. 

donderdag 28 augustus 2014

Kriebels

Nu de scholen weer beginnen, keert ook weer het jaarlijks hoofdluis probleem terug. Na bijna iedere zomervakantie is het raak. Dan wordt er weer hoofdluis geconstateerd.

Al jaren ben ik actief op de basisschool als luizenouder. Direct na elke schoolvakantie controleren we alle kinderen. Soms treffen we een springlevende luis aan. Meestal alleen neten. Wanneer er hoofdluis is geconstateerd worden alle ouders hiervan op de hoogte gesteld. De naam van het desbetreffende kind wordt vanzelfsprekend alleen aan de eigen ouder gemeld. Hoofdluis is en blijft toch een taboe.
Na de melding moeten alle ouders dagelijks het eigen kind controleren. Het kind waarbij hoofdluis of neten zijn geconstateerd moet een grondiger behandeling ondergaan. Hierover verschillen de meningen.

Ooit werd aangeraden alle kledingstukken, beddengoed en knuffels warm te wassen of in de vriezer te stoppen. Nu wordt beweerd dat dit zinloos is. Een luis zou buiten het menselijk lichaam geen kans van overleven hebben. Dan heb je nog de luizenshampoos, -lotions, azijn en elektrische kammen. Onze ervaring is dat de gewone plastic luizenkam het meest effectieve hoofdluiswapen is.  De kam in combinatie met cremespoeling levert goede resultaten. De allergoedkoopste cremespoeling is goed genoeg.
Je smeert de (droge) hoofdhuid in met cremespoeling. Even in laten trekken en dan de cremespoeling uitkammen. Mochten er luizen zijn, dan tref je die ook aan in de cremespoeling.  Het is dan overduidelijk te zien. Na het kammen de cremespoeling uitspoelen, uiteraard. Dit herhaal je eerst twee keer per dag. Na een aantal dagen herhaal je het dagelijks. Je moet dit wel een week of twee volhouden. Als je het goed volhoudt, ben je met een week of twee luizenvrij. Onderschat het niet. Je bent er echt niet af met één keer wassen met luizenshampoo en kammen. 
Heb jij nog een tip of goede ervaring?

dinsdag 26 augustus 2014

Wel of geen buffer

Het gaat in deze blog er niet om of ik wel of geen buffer ga opbouwen. Ik heb een mooie buffer. Ik heb er altijd voor gezorgd dat we een buffer hadden. Nog nooit heb ik wakker hoeven liggen over de vervanging van een auto, wasmachine of winterjas. Dit heeft altijd rust en enige zekerheid gegeven. Een "rijk" gevoel.

Vandaag las ik in een regionale krant die ik lees een column over schulden aflossen. 
De journalist heeft volgens mij lukraak wat adviezen bij elkaar geharkt, achter elkaar geplakt en klaar is je verhaal. Er zaten, naar mijn mening, wel een aantal waarheden in het verhaal zoals overzicht maken en beginnen bij de schuld met de hoogste risico's (wonen) en daarna de schuld met de hoogste rente. 
Het blijkt dat mensen het liefst beginnen met aflossen van de kleinste schuld. Dat is er weer één minder, is de gedachte.
Hetgeen dat mij verbaasde was dat geadviseerd werd om vooral niet te sparen. Uit verschillende boeken en blogs lees ik dat je toch eerst een minimale buffer op moet bouwen om te voorkomen dat de ellende nóg groter wordt. Ik begrijp wel dat het aanlokkelijk is om direct te beginnen met schulden aflossen. Maar zonder minimale buffer denk ik dat het een onmogelijke strijd is om schuldenvrij te raken.
Wat is jullie ervaring/mening?

vrijdag 22 augustus 2014

Korting

Vandaag heb ik € 19,49 verdiend. Ik zie het geld niet en ik zal het uiteindelijk ook niet direct merken. Maar toch.
Hoe ik dit verdiend heb?
Ik heb vandaag mijn zorgverzekering gebeld met het verzoek de zorgpremie jaarlijks ipv maandelijks af te schrijven. Van te voren had ik me al wat ingelezen op,de website.

Wanneer je per kwartaal de premie betaalt ontvang je een korting van 0,5%.
Betaal je halfjaarlijks dan krijg je 1% korting. 
Betaal je de premie jaarlijks dan is de korting 2%. 

Ik ontvang al een korting via de collectieve verzekering van mijn werkgever. Ik heb daarnaast gekozen voor een hoog eigen risico. Deze betaalkorting komt daar nog eens over heen.

In mijn jaarplanning heb ik genoteerd, in de maand december, dat het bedrag van de totale premie klaar moet staan zodat het op de laatste dag van de maand afgeschreven kan worden. Dit heb ik ook alvast in internetbankieren aangegeven. Ook heb ik al in internetbankieren aangegeven dat vanaf januari de maandelijkse premie automatisch naar mijn spaarrekening (buffer) wordt overgemaakt. 

Wat een gedoe voor zo'n relatief laag bedrag. Toch tellen ook deze bedragen mee. Alle beetjes helpen.     

woensdag 20 augustus 2014

Plan de campagne


Twee maanden terug startte ik met deze blog. Deze twee maanden heb ik gebruikt om vooral veel te lezen over besparen. Je moet hierin, ontdekte ik, een weg vinden die bij jouw past.  Ik moet rekening houden met andere gezinsleden en ook mijn tijd zinvol en passend gebruiken.  Hierin moet je keuzes maken. En al lezend kwam ik erachter dat hierin heel veel verschillende keuzes moeten worden gemaakt. Wel of niet werken combineren met de zorg voor kinderen (is niet altijd een keus, soms ook noodzaak),  rekening houden met het milieu of alleen met de het maand budget. Ik las blogs van mensen met enorme hoge hypotheekschulden of andere leningen met absurd hoge rentes. Ik las boeken met bespaar en budgetteer-tips, ik ontdekte de Consumentengids in de bibliotheek enz. 
Ik kwam tot de conclusie dat er heel veel valt te leren over spaarzaam leven.
Ik leerde afgelopen maanden dat er veel geld te verdienen valt alleen al met het maken van een weekmenu. Niet alleen de geldbesparing bevalt mij goed, ik ben vooral ook heel blij met de tijdsbesparing.

Al lezende houd ik een lijst bij met acties die ik nog moet doen. Ik houd van lijstjes. Dit geeft mij overzicht en rust.
Een To-do lijst dus:
- Overzicht maken en bijhouden van inkomsten en uitgaven
- Prijzenboek voor de boodschappen maken
- Boodschappenbudget vaststellen
- Budget voor boodschappen pinnen en kasboek bijhouden
- Rentes spaarrekeningen en deposito's  vergelijken
- Verzekeringen doornemen
- Energieleveranciers vergelijken en eventueel overstappen
- Contact opnemen met zorgverzekering om premie jaarlijks te betalen ipv maandelijks (besparing?)
- Standen van de gas-, stroom, en watermeter noteren
- Plan maken voor aflossen hypotheek
- Benzineprijzen vergelijken en overzicht maken van niet-betaal-parkeerplekken
- Nadenken over aanschaf fiets via fietsplan (fietsplan loopt dit jaar af)
- Haalbaarheid zonnepanelen onderzoeken
- Keukenboiler informatie inwinnen en eventueel plaatsen
- Budget maken voor 2015
- Jaarplanning maken 2015
- Doelen stellen voor 2015
- Meerjaren planning/ doelen stellen 
- Elke dag dankbaar zijn dat ik een dak boven mijn hoofd heb en dat er elke dag weer heerlijk eten op tafel staat.

Zie ik nog belangrijke stappen over het hoofd? Aanvullingen en tips zijn zeer welkom!


 

vrijdag 15 augustus 2014

Weekmenu 15 - 22 augustus

Alhoewel ik deze week weer mocht beginnen met werken, voelde het toch nog een beetje als vakantie. Op vrijdag werk ik niet, dus hoefde ik de wekker niet te zetten. Hoe ik de biologische wekker uitschakel weet ik niet. Het lukte mij vandaag toch de ogen tot 8:15 uur gesloten te houden.
Na een ontbijt en een kop koffie stapte ik in de auto richting de markt. 

Voor een bezoek aan de dichtstbijzijnde markt moet ik 30 minuten rijden. Voor een parkeerplek in de buurt van deze markt betaal ik al snel € 3,00. Je begrijpt misschien dat mijn bezoeken aan deze markt beperkt zijn. Ik ga hooguit drie keer per jaar naar de markt. 

Een vast marktadresje is "de kruidenkar". Ik koop hier gedroogde kruiden, specerijen en losse thee. Je bent hier echt een fractie kwijt van wat je ervoor in een supermarkt voor moet betalen. De kruiden worden verpakt in papieren zakjes. De inhoud doe je in een leeg jampotje. Etiketje erop en klaar. Je moet wel tijd uittrekken voor het kopen bij deze kruidenkar. De verkopers zijn heerlijk relaxed. Ze laten zich niet opjagen door een wachtende menigte. Er wordt heerlijk gekletst met de klanten. Wanneer je luistert komen de mooiste verhalen en anekdotes voorbij.

Op de markt kocht ik een heerlijke kaas, broodjes, veel fruit en groente. Deze groente vormt de basis voor het weekmenu van deze week. De tas met groente en fruit was zo zwaar. Ik koos voor de kortste route terug naar de auto. Alle winkels met opruiming en uitverkoop moest ik wel voorbij lopen. 

Consumindertip: laad twee grote boodschappentassen vol met groente, fruit en kaas en ga daarmee de stad in. Gegarandeerd heb je niet de fut om een winkel binnen te lopen;)

Weekmenu: 
Vrijdag: krieltjes met doperwten, ui, spekreepjes met een slavink
Zaterdag: chili con carne 
Zondag: maïskolf en verse tomaten/paprikasoep
Maandag:  Souvlaki met komkommer zoet/zuur en rijst
Dinsdag: Tartaartje met rozemarijn aardappeltjes en tomatensalade
Woensdag: Groentepannetje met spekreepjes
Donderdag: Pasta peperonata ( uit bespaar met Jamie)


donderdag 14 augustus 2014

Een nieuw leven dankzij de KoniMari methode

In mijn vakantie las ik het (engelstalige) boek 'The life-changing magic of tidying'. 

Door een mede-blogger werd ik gewezen op dit boek. Deze blogger was enthousiast over deze "ontrommelmethode". Zelfs zo enthousiast dat zij zelfs het bloggen heeft opgeruimd. (Ze besloot om dmv te stoppen met bloggen een deel van haar verleden van zich af te gooien).
Ik werd wel heel nieuwsgierig naar deze magische methode, dat begrijp je wel.

Marie Kondo is een Japanse en al sinds haar jeugd geobsedeerd (dat zij mijn woorden)  door opruimen en schoonmaken. Ze las als kind tijdschriften over huishouden en probeerde allerlei opruim methoden uit. Ze ging dan vaak zover dat ze de kamers van ouders en broer en zus ook opruimde. Ik kan mij zo voorstellen dat dit tot flink wat irritaties heeft geleid. 
Na jaren van opruimen, uitproberen van slimme opruimtrucs en spullen verplaatsen kwam de schrijfster tot de conclusie dat ze spullen niet opruimde maar alleen maar heen en weer verplaatste. Ook kwam ze tot de conclusie dat het niet werkt om elke dag een beetje op te ruimen (of weg te doen) en dat het ook niet werkt om ruimtes apart op te ruimen. Je moet juist beginnen met denken in' categorien'. Deze categorie deel je weer op in soorten. Alle spullen uit één categorie verzamel je en leg je op een stapel. Zo zie je wat je hebt en vooral hoeveel je hebt. 

Bijvoorbeeld kleding: haal alle kasten leeg waarin je je kleding bewaart. Loop door je huis en controleer elke ruimte en kast op de aanwezigheid van kleding. Op dat moment bevindt al je kleding zich op één plek. Nu sorteer je de stapel op kledingsoorten: broeken, jassen, tops, onderkleding, sjaals, riemen enz. Per kledingsoort besluit je of je het kledingstuk weg doet of dat je het houdt. Je mag het kledingstuk alleen houden wanneer je blij wordt van het zien en voelen van dat kledingstuk. Zo ga je verder met de andere categorien in je huis. Je begint met een categorie spullen die niet veel emotionele waarde heeft, zoals kleding. De categorie foto's of brieven bewaar je voor later. Pas nadat je per item hebt besloten of of je het bewaart (dat het je blij maakt) ga je beginnen met de spullen een vaste plaats te geven. Probeer spullen hierna verticaal op te ruimen. Wanneer je stapelt, suggereer je dat het onderste item minder waarde voor je heeft. Sokken en sjaals kun je zo opgerold in een mand of doos bewaren.  Hoe je dat verticaal opruimen doet andere kleding zie ik nog niet helemaal voor me. Niet alle tops en shirts passen in de hangkast naast de jasjes, blouses en broeken.

Een tip van de schrijfster is om schoenendozen te gebruiken. Die kun je in lades en op planken plaatsen. Ik begin meestal met opruimen door nog meer dozen en boxen te kopen waarin ik de spullen op wil ruimen. Fout! Eerst spullen wegdoen, dan blijkt dat je meer dan voldoende bergruimte hebt.

In het boek gaat de schrijfster door met erop te hameren dat je vooral spullen weg moet doen. Het moet ertoe leiden dat je zover komt dat je, wanneer je na een dag werken thuiskomt, op de bank gaat zitten en om je heen kijkt dat je alleen maar voorwerpen ziet waar je een prettig gevoel bij krijgt. 
Cadeaus waar je niet echt blij van wordt moet je wegdoen. Het ging om het gebaar, de geste, niet om het voorwerp. 
Wanneer je minder spullen bezit ben je beter bewust van de waarde van de spullen. Je leert de spullen waarderen. Een jas houdt je warm. Een tas draagt en bewaart je portemonnaie, je boeken en je telefoon. Je huis geeft je bescherming. Kleding die je bewaart uit spijtgevoel vanwege de hoge prijs, draag je niet met plezier. Dat kledingstuk moet je wegdoen.

Marie Kondo geeft een aantal tips. Soms lijken deze tips heel logisch en effectief. Bij andere tips heb ik zo mijn bedenkingen. De schrijfster raadt aan om elke dag je tas te legen en alle spullen terug te leggen op een vaste plek. De tas verdient namelijk rust. Mmmmmm. Uit het boek is ook goed op te maken dat de schrijfster geen rekening hoeft te houden met haar gezinsleden. Ja, wanneer ik alleen thuis ben ziet mijn huis er ook veel opgeruimder uit dan wanneer alle gezinsleden aanwezig zijn. 

Kortom, ik heb niet heel veel nieuws gelezen. Maar het boek zet wel aan tot nadenken. Waarom staat een keukenkastje tjokvol met bekers waarvan de helft of lelijk is of beschadigd is. Als je nu eens alleen de mooie en hele bekers terugzet en de rest weg doet, ziet de inhoud van de kast er netjes uit en hoef je je niet meer te ergeren.
Waarom kleding bewaren terwijl je weet dat je het niet met plezier draagt. 

Ik ben hier al mee aan de slag gegaan. Ik begin met de categorie 'tijdschriften en boeken'. Ik loop alle ruimtes van mijn huis door om boeken en tijdschriften te verzamelen (maar blijf wel af van de spullen van mijn kinderen). Ik maak direct al een schifting van wat wel of niet mag blijven. In de kamer ontstaan een paar torens met boeken en tijdschriften. Die krijgen straks allemaal een mooie opgeruimde vaste plek. De eerste doos is gisteren al bij de kringloop bezorgd.

woensdag 13 augustus 2014

Elke week een gratis boeket


Nee, geen give-away actie, prijsvraag of wat dan ook. Gewoon elke week even een rondje door je eigen tuin met een schaar. 
Alleen moet je wel een eigen tuintje hebben. Zonder een eigen tuin wordt het moeilijk.

Helaas was het de laatste jaren "hip" om je tuin compleet dicht te plamuren met tegels of kiezels. Gelukkig is deze mode alweer voltooid verleden tijd. Mocht je toch gehecht zijn aan je pleintje, dan is het ook mogelijk om je boeketten te kweken in potten en kuipen. Alleen ben je dan veel tijd kwijt aan water geven en moet je elk jaar nieuwe potgrond kopen. (Of je haalt er een paar tegel tussenuit;)

Een paar jaar geleden was ik best veel geld kwijt aan mijn bloemetjes en plantjes. Ik hou van bloemen en probeer altijd iets bloeiends in de tuin en op tafel te hebben. 
Toen begon ik met het zelf kweken van planten. Dit werd een echte hobby en is dat nog steeds. Om de hobby betaalbaar te houden zocht ik op Marktplaats om zaden. In een tuincentrum kost een zakje zaden al snel tussen de € 2,00 en € 3,00. Op Marktplaats worden zaden vaak aangeboden door hobbyisten voor € 0,50 per soort. Voor een paar euro voor de zaden en €0,64 voor de verzendkosten heb je al een mooi begin. Wanneer het lukt, en je niet alle bloemen afplukt, kunt je de zaden bewaren voor het volgende jaar. Als je wilt, kun je dan de zaden gaan ruilen met andere liefhebbers. Dit gaat heel gemakkelijk via www.denationaleproeftuin.nl. Hierna hoef je je nooit weer veel geld kwijt te zijn aan een tuin vol bloemen en boektjes voor op tafel.

Een andere manier om aan mooie planten te komen is het bezoeken van stekkenruildagen. Zo'n twee keer per jaar (voorjaar en najaar) worden dit soort ruildagen georganiseerd. Dit is vooral bedoeld voor leden van tuiniersverenigingen. Maar wanneer jij daar aankomt met mooie stekken, wordt je echt niet weggestuurd. Tuiniers zijn vaak erg trots op hun planten en vooral gul met uitdelen. Op deze manier ben ik al veel mooie planten gekomen.

Voor zowel de zaden- als de stekkenruilen wil ik je vragen niet met lege handen te komen en niet te gaan schooien. Ik ben hier zelf al zo vaak ingetrapt. Ik kreeg dan mooie beloftes van de ontvanger dat deze mij het jaar daarop zaden x of plantjes y zou sturen of brengen. Ik kan me slechts één nagekomen belofte herinneren.

Heb je eenmaal wat leuke planten verzameld, dan ben je jaren verzekerd van mooie boeketten. Voor de meeste planten geldt nl : hoe meer je plukt, des te meer de plant nieuwe bloemen aanmaakt. Voor beginners raad ik Cosmos, Siererwt, Goudsbloem en Nachtschone aan. Wanneer je een Dahlia bol koopt, deze goed behandelt en overwintert, heb je jaren achtereen Dahlia bloemen. Als het zover komt dat het ook nog een hobby wordt, kun ook aan de slag gaan met stekken van planten.

Probeer het eens. Als je dit leuk vindt en er een beetje handig in wordt, hoef je niet meer ieder voorjaar naar het tuincentrum voor trays vol eenjarigen die je een paar maanden later zo weer weg kunt kieperen.

Ik hoor je denken: en wat dan in de late herfst en vroege voorjaar? Dan is er inderdaad niet veel aanbod van bloeiende planten. Toch zul je je erover verbazen wat er toch nog groeit. Het ligt er natuurlijk aan waar je woont. Waar ik woon is in de buurt een plantsoen van de gemeente met enorm veel bomen en struiken die bessen dragen. Hier knip ik dan wat af. Vaak kunnen deze takken meerdere weken blijven staan.

Voor vazen, flessen en schalen ga ik natuurlijk naar de kringloop.

Ik neem me voor om af en toe mijn "boeketje van de week" te fotograferen en de foto hier te plaatsen.    
Vandaag plukte ik Cosmos en Scharnierplant (physostegia).

dinsdag 12 augustus 2014

Nooit meer kopen

Zolang ik me kan herinneren heb ik een zwak voor mooie tassen, sjaals, tijdschriften, bloemen en make-up.
Niet te geloven hoeveel tassen er aan mijn kapstok hangen. Ik heb een lade vol met make-up. Ik kon uren doorbrengen in tuincentra en vond altijd weer mooiere plantjes voor op mijn terras. 
Na boodschappen doen even lekker met een kop koffie en een tijdschrift op de bank. Heerlijk genieten.

Grenzeloos was ik. Juist! Ik wàs grenzeloos. 
Tot ik vorig jaar besloot geen make-up en nieuwe plantjes meer te kopen. De knop omzetten bleek helemaal niet zo moeilijk dan dat ik vooraf dacht.
Ook besloot ik dat ik beter tijdschriften uit de bibliotheek kon lenen ipv van deze te kopen.

Eerder dit jaar besloot ik dat ik moest stoppen met tassen kopen. Ik mocht nog één tas kopen. Dit mocht dan een tas zijn die ik echt mooi vond, zonder op de prijs te letten.Voorheen liet ik mij nog wel eens verleiden door uitverkoop en leuke lage prijsjes. Maar dan bleek ik even toch weer een mooiere tas tegen te komen voor ook zo'n leuk laag prijsje. Met de tas die ik dit voorjaar kocht ben ik echt blij. Als ik 'm zie en gebruik, denk ik dat ook steeds even. De afgelopen maanden kijk ik ook onbewust niet meer naar tassen.

Deze week kocht ik mijn (voorlopig) laatste sjaal. Ik heb gezocht, gewikt en gewogen en stond er bewust bij stil dat na de aankoop van deze sjaal ik er voorlopig niet weer één zal aanschaffen.
Ik gebruik hierbij bewust het woord voorlopig. Want tijdens een aantal reizen kocht ik als aandenken van die reis een mooie sjaal. Wanneer ik die sjaals draag denk ik terug aan de mooie reis. Dat heb ik dan weer niet na een middagje shoppen in de stad. Mocht ik ooit weer een mooie reis maken, dan sta ik me nu alvast zelf toe om een mooie sjaal als aandenken te kopen.

Gewoon domweg het besluit nemen om een bepaald voorwerp of product niet meer te kopen werkt blijkbaar. Ten minste bij mij.
Ik ben benieuwd wat mijn eerstvolgende 'niet meer kopen' voorwerp wordt.

 

maandag 11 augustus 2014

Vakantiegevoel vasthouden

Het echte vakantiegevoel, wat is dat? Voor mij is dat het gevoel van niets moeten, leven zonder klok, makkelijk eten, urenlang lezen, urenlang nadenken over " de waan van de dag", ervaren dat je met heel weinig toekunt en kunt genieten van kleine dingen. 

Wanneer je op vakantie gaat kun je slechts een beperkte hoeveelheid kleding en andere spullen meenemen. 
Ineens kun je toe met twee paar schoenen. 
En ach, dat topje kan vandaag nog wel een keer gedragen, er zit nog maar één vlekje op. 
Geen tv, geen internet, geen reclame. 
Zonder schuldgevoel lekker voor je uit staren naar de golven, niet even, nee uren. 
Een flesje water, een appeltje. 
Geen afspraken of deadlines. Geen to-do lijstjes.

Flylady schrijft ook over het zomerhuisjegevoel. Je komt aan in een huisje dat minimaal is ingericht. Wanneer je op vakantie gaat, neem je ook alleen dat mee wat je nodig hebt. Dit is heerlijk overzichtelijk. Dat gevoel zou ik thuis ook zo graag ervaren.

Wanneer de vakantie begint hoop je dat er nooit een eind aan komt. Na een poosje denk je af en toe: als ik thuis ben dan moet ik nodig dit of dat doen. Voordat ik het weet ben ik al tijdens mijn vakantie bezig met het maken van to-do lijstjes en verlang ik toch weer naar mijn vaatwasser, internet, mijn eigen bed en douche.

Thuisgekomen snel de was in de machine, de kliko bij de straat zetten, post sorteren enz. Met het zand nog tussen de tenen ben ik al snel weer beland in de dagelijkse gang van zaken. Uitgerust, opgeladen en gebruind. 


  

vrijdag 1 augustus 2014

Weekmenu 2 - 10 augustus

We gaan een weekje kamperen. Omdat we andere jaren best veel tijd (én dus ook geld) kwijt waren door elke dag  voor elk wissewasje naar de kampwinkel te gaan, vaak ook nog twee keer per dag, heb ik nu een "vakantie weekplanning" gemaakt. We nemen een goede koelbox mee en kunnen op twee pitjes koken. Ik heb twee dagen leeg gehouden voor een patatje of barbecue. Vaak staan er op de vakantiemenu's niet al te veel groente. Daarom eten we dan meestal wat meer fruit. Ik heb de pot met vitamine C pillen ook wel mee gehad op vakantie. 

Zaterdag: bruine bonen met spekjes en appelmoes
Zondag: patatje?
Maandag: nasi keboeli
Dinsdag: rijst met kip, champignons, paprika, in romige pindasaus
Woensdag: pasta met boursin, tomaat, tomaat, ui, knoflook en parmezaanse kaas
Donderdag: pizza
Vrijdag: pasta met courgette, zalm en roomsaus
Zaterdag: krieltjes, speklapje en sperziebonen
Zondag: patatje?

Het boodschappenlijstje ligt al klaar. Nu alleen nog de kampeerspullen inpakken en boodschappen halen voor de thuisblijvers.