vrijdag 27 juni 2014

De mens lijdt het meest.....

In het leven maakt de mens vele wendingen mee. Sommige zie je aankomen (zelfstandig gaan wonen, trouwen, kinderen krijgen). Andere niet (scheiding, ziekte, ontslag, overlijden). Wanneer je al weet dat je leven een wending zal gaan nemen, neem je voorzorgsmaatregelen. Ik sta nu op een punt in mijn leven dat ik weet dat mijn leven ( weer) een (financiƫle) wending zal nemen. Niet binnenkort, maar dat het leven er ander uit zal gaan zien is wel zeker.

'De mens lijdt het meest aan hetgeen dat hij vreest'
Ach, misschien gaat het allemaal wel meevallen. Misschien valt het ook vies tegen. Ik zal me in ieder geval voorbereiden.

Op dit moment leef ik als alleenstaande moeder met drie kinderen. Ik heb een parttime baan. Ons inkomen wordt aangevuld met een halfwezen pensioen voor de kinderen, een nabestaanden pensioen voor mijzelf en een nabestaandenuitkering. We hebben het goed. Geen vetpot, gewoon voldoende om van te leven. Zodra mij jongste kind 18 jaar wordt, stopt de nabestaandenuitkering. Ik wordt dan geacht meer uren te gaan werken om het inkomen aan te vullen. De halfwezen uitkeringen stoppen zodra de kinderen klaar zijn met de studie of op hun 27e.

Voor mij bestaat het leven uit veel meer dan werken. Mijn doel is dan ook om de aankomende zes jaar ernaar toe te werken dat ik rond kan komen van mijn salaris ( hopende dat ik de baan dan nog heb) en mijn nabestaandenpensioen. Ik ga ervan uit dat de twee oudste kinderen dan het huis uit zijn. De jongste is dan achttien. Kinderen van die leeftijd kosten veel geld. Staan mij nu dus twee dingen te doen: zorgen voor een buffer en mijzelf aanleren zuiniger met geld om te gaan.

Omdat ik "de bui al zie hangen" begon ik een tijd terug met blogs over consuminderen en besparen te lezen. Dit inspireert en bemoedigt. In de meeste blogs lees ik ervaringen van doorgewinterde bespaarders. Dat ben ik dus nog lang niet.
In mijn blog wil ik schrijven over mijn weg die ik ga om te veranderen in een bewuste, tevreden en (hoop ik) zorgeloze vrouw. Ik ben heel benieuwd hoe mijn leven er over zes jaar uitziet. Ik neem kleine stappen. Ik heb nog ruim de tijd.

Mijn allereerste actie is:
Zoek uit wat mijn inkomsten en uitgaven zijn.

Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe openhartig ik overal over zal zijn. Daar komen we nog achter.

Ik zou het erg op prijs stellen dat even reageert. Goede raad volg ik meestal op.